Jim Steinman, compozitorul plin de culoare din spatele unor hit-uri precum Bat Out Of Hell și Total Eclipse Of The Heart, a murit la vârsta de 73 de ani, anunță BBC.

Fratele său, Bill, a declarat pentru Associated Press că producătorul și compozitorul a murit luni de insuficiență renală, după ce a fost bolnav de ceva timp, informează Mediafax.

Cunoscut pentru producțiile sale bombastice, Steinman a devenit foarte cunoscut pentru colaborarea cu vedeta rock Meat Loaf.

Albumul lor din 1977 „Bat Out Of Hell” – care conținea hit-uri precum „You Took The Words Right Out Of My Mouth” și „Two Out Of Three Ain’t Bad” – este unul dintre cele mai mari albume din toate timpurile, cu peste 50 de milioane de exemplare vândute în lume.

Producția a fost adesea imitată dar niciodată îmbunătățită – inclusiv de Steinman însuși, care în continuarea din 1993 a creat single-ul numărul unu mondial „I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That)”.

Mai târziu a câștigat un Grammy pentru munca sa din „Falling Into You” cu Celine Dion și a lucrat la musicalul lui Andrew Lloyd Webber, Whistle Down The Wind.

Trilogia „Bat Out Of Hell” a devenit un musical în 2017.

„Nu mai există niciun alt compozitor ca el”, a spus Meat Loaf în momentul în care Steinman a fost inclus în Songwriters Hall Of Fame în 2012.

Născut și crescut în New York, Steinman și-a început cariera scriind muzica unei producții școlare în 1968.

A urmat un musical, The Dream Engine, pe care l-a descris mai târziu ca „o epopee rock de trei ore, cu tone de nuditate”. Spectacolul a atras atenția unui producător din Broadway, care i-a oferit un post la Public Theater din New York la absolvire.

Acolo, el a lucrat la mai multe proiecte, inclusiv o adaptare a lui Wagner. Dar primul său mare succes a venit atunci când Yvonne Elliman și-a înregistrat piesa Happy Ending pentru albumul ei din 1973 Food of Love.

În același an, un actor numit Marvin Lee Aday a fost audiat pentru muzicalul lui Steinman More Than You Merite. Cei doi au devenit prieteni buni și, după ce Aday și-a schimbat numele în Meat Loaf, au început să lucreze la proiectul Bat Out Of Hell.

Bonnie Tyler i-a adus un omagiu, spunând că a fost „absolut devastată” de știrea morții sale.